החזר מס על הפסדים בבורסה
כל מי שסוחר בניירות ערך בבורסה, בין שמדובר במניות, באגרות חוב או תעודות סל, בין שמדובר באדם המתפרנס מכך למחייתו ובין שמדובר בשכיר הסוחר לשם השלמת הכנסה, יודע כי רווחיו ממוסים בשיעור של 25% וכי רשות המסים אינה מוותרת על חלקה מכל הכנסה שהיא, גם אם מקורה בשוק ההון. לכן, יהיה זה אך הוגן שאדם המשלם מס על הכנסותיו, יהיה זכאי להחזר מס במקרה של הפסדים באותה הדרך. אמנם, במקרה המיוחד של הפסדים משוק ההון אין אדם זכאי לדרוש החזרים באופן רטרואקטיבי 6 שנים אחורה והפסדים אינם מועברים משנה לשנה, זאת בשל הצורך בחישוב רווח מול הפסד בתצורות שונות, אך יכול אדם לדרוש החזר מס על הפסדים בבורסה בסופה של שנת פעילות על מנת לקזז הפסדים אלו.
מי זכאי להחזר מס על הפסד בשוק ההון ?
כאמור, ישנה הבחנה ברורה בין עצמאי המתפרנס ממסחר בניירות ערך לבין אדם שעבורו המסחר אינו תחום העיסוק ומקור הפרנסה אלא עיסוק צדדי בהיקף משתנה. במקרה הראשון יוכל אדם לקזז את הפסדי ממסחר בשוק ההון גם אל מול הוצאות ניהול עסק ונזקים שונים שנגרמו לו באותה שנת מס. במקרה של אדם שאין מדובר בעיסוק מרכזי עבורו, יוכל לקזז את הפסדי שוק ההון רק כנגד רווחים שהושגו באותה הדרך, אולם במקרה זה יוכל אדם להעביר את הפסדיו לשנה עתידית "ולשחק" עם הפסד זה, קרי לממשו בעת שנוצר רווח הון מעיסוקו האחר. לעיתים כדאי לו לאדם לממש את הפסדיו בכל מקרה, כלומר למכור את ניירות הערך בהפסד, על מנת שיוכל לקזז את הפסדיו ולקבל החזר מס בשיעור שעולה על הסכום שהיה מופסד באי מימוש הנייר.
באיזו דרך ניתן לממש את החזר המס ?
האפשרויות לקבלת החזר מס על הפסדים בבורסה הן סבוכות ומורכבות והולכות ונעשות כאלו ככל שאדם מפצל את המסחר על פני חשבונות שונים, חברי בורסה שונים (היינו דרך מי הוא מנהל את חשבונו או משקיע את כספו) וככל שתחומי ההשקעה מתרבים. למשל, מסחר בשוק ההון שאינו נעשה באופן ישיר דרך הבורסה אלא דרך השקעות ישירות בחברות או בפיתוח נדל"ני. לכן, רצוי להיוועץ ביועץ מס לשם קבלת סך המידע וסידור תחומי הרווח וההפסד אלה כנגד אלה. התכנון המוקדם חשוב במיוחד במקרה זה משום שעל מנת להיערך מבעוד מועד לקיזוז המס יש לדעת אלו נכסי הון כדאי לממש ובאיזו דרך, וכיצד ניתן להפחית את הפגיעה ברווחי ההון שהרווחתם. חובה לעשות את הקיזוז דרך דיווח המס השנתי ולכן כדאי להשתמש בשירותיו של יועץ המס.